Strona główna » Kulinaria

Samodzielne przygotowanie posiłków w domu ma niemało plusów. Największym z nich jest w szczególności obniżenie wydatków – stołowanie się w domu jest z reguły znacznie tańsze niż częste korzystanie z usług restauracji. Nie bez znaczenia jest też przyjemność płynąca z przyrządzenia posiłku własnymi rękami – szczególnie, gdy dzielimy się nim z przyjaciółmi czy rodziną. Nie […]

Wzięcie udziału w warsztatach kulinarnych to znakomity pomysł na zdobycie nowych umiejętności – nauczenie się podstaw gotowania, przyswojenie sobie właściwych technik produkcyjnych oraz tajników przeróżnych receptur. Do kogo adresowana jest usługa? Dlaczego warto skorzystać z warsztatu kulinarnego? Warsztaty kulinarne – nie tylko dla pasjonatów Zdolności gotowania nie nabywa się w krótkim czasie – szef kuchni […]

Ekspresy oparte na systemie Dolce Gusto na dobre wtopiły się w pejzaż naszych kuchni. Polaków urzekła nie tylko ich fantazyjna, nowoczesna linia, ale przede wszystkim to, że dają łatwy dostęp do fantastycznych kompozycji kawy. Smakosze tego napoju z czasem zrozumieli, że nie muszą się ograniczać tylko do propozycji jednego producenta, w związku z tym na […]

Tradycyjne produkty Piekarni Pochopień Piekarnia Pochopień może poszczycić się tradycjami sięgającymi 1946 roku. Utworzona została przez mistrza fachu piekarskiego Jana Pochopień, który był wiele razy nagradzany za swoje zasługi dla handlu i rzemiosła. Szanowany w Krakowie piekarz, który był pierwszym starszym Cechu Rzemiosł Spożywczych dał początek istniejącej do dziś piekarni. Kultywowanie rodzinnej tradycji i poszanowanie […]

Trudno jest uważać, iż barszcz czerwony to potrawa tylko na święta, którą jemy z reguły w trakcie Wigilii lub ważnych rodzinnych zabaw okolicznościowych. Tam, gdzie obyczaj podawania dwudaniowych obiadów wciąż trzyma się mocno, barszcz czerwony cyklicznie spotykany jest na stołach zarówno pod postacią zupy, jak i jako dodatek do innych potraw. Barszcz czerwony – pasuje […]

W sałatce warzywnej, na kanapce, w zupie lub jako surówka do dania głównego – kiszone ogórki w środkowoeuropejskiej kuchni podajemy częściej niż chcielibyśmy przyznać. Nas to nie zdumiewa, bowiem kiszonki są tak samo smaczne, co zdrowe. Jak przygotować kiszone ogórki? Ogórki kiszone to warzywa, które wystawiono na działanie procesu fermentacji. Ich zrobienie jest stosunkowo proste. […]

Mimo, że jesteśmy przyzwyczajeni do pewnych kombinacji smaków, nie oznacza to, iż parowanie ze sobą dań, które na pierwszy rzut oka wcale do siebie nie pasują, nie może dać ciekawych i, co najważniejsze, apetycznych rezultatów. Dowiadujemy się o tym na każdym kroku. Ogromne oddziaływanie na nasz smak miało bezsprzecznie otwarcie się na obce tradycje kulinarne […]

W ostatnich latach z rzadka już spożywamy dwuposiłkowe obiady. Przez chroniczny braku czasu, co wywołuje konieczność błyskawicznego nasycenia się, często rezygnujemy z zup, ograniczając się do potraw uprzednio oferowanych najczęściej jako to drugie danie. Jednakże tradycyjne polskie zupy, takie jak żurek oraz barszcz biały, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet jeśli samodzielnie przyrządzamy je już […]

Specyficzny smak białej kwaszonej kapusty jest integralną częścią polskiej kuchni. Jest ona składową licznych potraw i przeciętny Polak stosunkowo często kładzie ją na swoim stole. I popieramy to, ponieważ kwaszona kapusta to niesłychanie zdrowa żywność. Liczne substancje odżywcze i witamina K – co znajdziesz w kiszonej kapuście? Kapusta kwaszona, czy też kiszona, bo tych przymiotników […]

Kwaszonki wykorzystuje się w rodzimej kuchni od stuleci. Ostatnio jednakże często mówi się także o własnościach zdrowotnych soków z kiszonych warzyw, głównie z buraków oraz kapusty. To wręcz tzw. superfood, który coraz częściej widoczny jest na półkach marketów w alejkach z żywnością ekologiczną. Wypłukuje toksyny i podnosi odporność organizmu – sok z kapusty kiszonej W […]

Top