Sól kłodawska niejodowana i różowa sól himalajska

Kup sól himalajską różową.

Substancją niezbędną do prawidłowego działania organizmu człowieka jest sól. Jakie cechy posiada sól kłodawska czy różowa sól himalajska? Dlaczego należy wykorzystywać je w gastronomii?

Właściwości soli himalajskiej

Sól kuchenna to jedna z najlepszych przypraw, która znakomicie wzbogaca smak jedzenia. Choć nadmierne użycie soli ma negatywne oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozsądne dawki (nieprzekraczające 6 gramów w ciągu 24 godzin) są niezbędne dla poprawnego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól dostarcza wszak sód, czyli pierwiastek odpowiadający za gospodarkę wodną i utrzymanie optymalnego ciśnienia krwi. Jednym ze zdrowych typów soli jest różowa sól himalajska czerpana ze pokładów mających blisko 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie masę wartościowych minerałów oraz pierwiastków, m.in. selen, magnez czy wapń, a równocześnie nie posiada chorobotwórczych składników i zanieczyszczeń, np. toksycznych metali ciężkich. Sól himalajska znakomicie podbija smak potraw i jest sprzedawana zarówno w postaci grubych, jak i drobnych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – źródło wapnia, cynku i potasu

Sól kłodawska natomiast to substancja o wysokim stopniu czystości – posiada ok. 97% NaCl i jest znakomitym dodatkiem do tradycyjnych kiszonek. Jest między innymi kopalnią wapnia, potasu czy żelaza, innymi słowy składników niezbędnych do zachowania pełni wigoru. Niejodowana sól kłodawska pochodzi z kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie ługuje jej się, zatem nie zatraca swoich cech i jest bez trudu absorbowana przez organizm. Sól kłodawska niejodowana jest na co dzień wykorzystywana nie tylko w branży gastronomicznej, ale również sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w kosmetyce, rolnictwie i lecznictwie.

Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]

Top