Sok z kiszonek – zdrowie w butelce

Jeśli chcesz kupić sok z kapusty kiszonej, koniecznie wejdź na artmankiszonki.pl.

Kwaszonki wykorzystuje się w rodzimej kuchni od stuleci. Ostatnio jednakże często mówi się także o własnościach zdrowotnych soków z kiszonych warzyw, głównie z buraków oraz kapusty. To wręcz tzw. superfood, który coraz częściej widoczny jest na półkach marketów w alejkach z żywnością ekologiczną.

Wypłukuje toksyny i podnosi odporność organizmu – sok z kapusty kiszonej

W dzieciństwie sok z kapusty kiszonej spożywał chyba większość z nas. Nasze babcie same przyrządzały kiszoną kapustę według przekazywanych w rodzinie przepisów, a po spożyciu całej kapusty raz za razem podawały swoim wnusiom kubeczek z sokiem, objaśniając, że napój jest cierpki, lecz bardzo zdrowy. I nie były w błędzie! Sok z kiszonej kapusty to prawdziwa bomba witaminowa! Ma on w składzie duże ilości witaminy A, C, E oraz witamin z grupy B, jak również liczne minerały, jak żelazo, potas i miedź. Wiele osób miewa problem z przyzwyczajeniem się do kwasowego smaku tego soku, ale zaleca się pić go regularnie, ponieważ jest on grzybo- i bakteriobójczy, usuwa toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, eliminuje toksyny z organizmu i wspomaga trawienie, a to sprawia, iż może być pomocny w procesie odchudzania. Przede wszystkim natomiast pomaga uzupełnić niedostatek witaminy C, dzięki czemu podnosi odporność organizmu i chroni przed przeziębieniami. Sok z kapusty kiszonej poleca się również osobom, chorym na anemię ze względu na zawarte w nim żelazo. Rzecz jasna, nawet tak zdrowego napoju nie powinno się nadużywać – wystarczy wypijać mniej więcej 1 kubeczek soku na dzień.

Gdzie zamówić sok z kiszonego buraka oraz innych warzyw?

Kolejnym popularnym sokiem, którego używamy od wieków do gotowania i który konsumujemy także jako przekąskę, jest sok z kiszonego buraka. Zawiera on wiele witamin i ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i antyseptyczne. Sok ten wzmacnia ogólną odporność: dobroczynnie wpływa na przemianę materii, obniża poziom cholesterolu, a przy tym wyostrza koncentrację. Choć buraki wyróżniają się wysoką zawartością cukrów, to sok z kiszonego buraka nie ma wysokiego IG i może być pity przez diabetyków. Nie rekomenduje się jednakże jego spożycia przez osoby cierpiące na choroby nerek bądź reumatyzm, a także paniom w ciąży oraz karmiącym piersią.

Jeśli nie posiadasz wiedzy, by przygotowywać soki z kiszonek na własną rękę, możesz nabyć je w ulubionym sklepie lub założyć na nie zamówienie bezpośrednio w sklepie internetowym producenta. Miej jednakże na uwadze, iż tego typu soki należy składować w niewysokich temperaturach.

Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.

Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

Top